Keresés
Név:   Jelszó:
 
Minőségi pelletkészítés házilag
Jó néhány éve megjelentek az első pelletek a horgászboltok polcain, és azóta már számtalan típus be is bizonyította fogósságát a vízparton. Amikor úgy érezzük, hogy nem fejlődik már tovább a piac, és azt gondoljuk, hogy már nem lehet újat kitalálni, mindig jön valami. A gyártók éveken keresztül a különböző ízekkel, méretekkel, színekkel tudtak variálni, de forradalmi újítással senki nem tudott előrukkolni. Erdei Attila azonban mégis kitalált valamit! A csodacsali fogósságához pedig nem fér kétség, amit az elmúlt években elért versenyeredményei is igazolják. Lássuk miről is van szó…

Tartalom…
Aki ismeri Erdei Attilát tudja, hogy rendkívül agilis, fanatikus horgász. Folyton azon töri a fejét, hogyan lehetne valami új és roppant fogós dolgot megvalósítani. Legyen az egy szerelék-összeállítás, horgászat közbeni csalivezetés, vagy jelen esetben egy csalikülönlegesség. A pelletkészítés körülbelül két évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne. Egy olyan csalit szeretett volna csinálni, amivel eredményesen tud kifejezetten nagytestű halakat fogni, akár versenykörülmények között is. Rájött, hogy a legattraktívabb csali egyben a legfrissebb is, tehát a frissen, természetes összetevőkből (házilag) elkészített dolgok jobban felkeltik a halak érdeklősét. Elkezdte tehát tesztelni a különböző adalékokat, melyek szóba jöhetnek a pelletkészítés során. A kiindulási alapja az egész dolognak az volt, hogy a csalit nagytestű halaknak szánta. Ezek természetesen sokkal óvatosabbak és csak ritkán jelentkeznek pár perc elteltével a horgász etetésén. Vagyis többet kell rájuk várni, mint a kisebb társaikra. Logikus tehát, hogy egy nagyon lassan oldódó pellet sokkal hatékonyabb lehet, mint egy gyorsabban oldódó. Ezt a tulajdonságát a csali a hozzáadott tojásnak köszönheti. Röviden összefoglalva a dolgot, Attila egy úgynevezett pellet port talált ki, amit hasonlóképpen kell elkészíteni, mint egy bojlit. Tojást tartalmaz, tehát a hő hatására kicsapódott fehérje tartja össze a granulátumokat, egyben ez adja a csali rendkívül magas protein tartalmát is.

… és forma
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mitől lesz pellet formája a csalinak? Mert a bojlikészítésnél már jól ismert kinyomópisztoly nem alkalmas erre a célra. A szabályos hengerformát még csak-csak el lehet vele készíteni, de akkor még nem is beszéltünk a furatról, valamint a kis átmérőkről. A Mester azonban egy meglepetést tartogat a számunkra és mindössze 10 perc alatt elkészíti az azonos méretű, kifogástalan állapotú pelleteket. Attila egy tenyérnyi méretű eszközt használ a csali elkészítéséhez. Precíz ember lévén még azt is hozzáteszi, hogy a dobozban található pelletpor (100g) egy tojás hozzáadásával válik tökéletessé. Egy kiskanál olivaolaj, és egy kiskanál aroma kerül még a masszába. Ezt követően egy konyhai robotgéppel, mindössze fél perc alatt elvégzi az amúgy pepecselős műveletet. Ha ez megvan, egy speciális fatáblára helyezi a pellet alapját nyújtó, illatos tésztát, a pelletkészítő segítségével pedig elkezdi kiszaggatni a szabályos, átfúrt szemeket. Ezzel még nincs vége. A nyers és nedves pelletek felületét meghinti némi pelletporral. Ez majd később arra szolgál, hogy a vízben a csali felületéről valamennyi ízanyag leoldódjon, ínycsiklandozó felhőt képezve a horog körül, így mutatva utat a halknak az etetés felé. Utolsó és talán legizgalmasabb mozzanata az egésznek a hőkezelés, melyet Attila egy mikrohullámú sütőben végez. 650 W teljesítményen két perc alatt nyeri el végleges állagát a házi készítésű pellet. Saját szememmel győződhettem meg az eredményről és biztosíthatom önöket, hogy az egész procedúra nem tartott tovább 10 percnél. Ennyi ideje pedig mindenkinek van, és ha a páratlan hatékonyságot vesszük figyelembe, és módunk van rá, akkor megéri beszerezni egy ilyen ötletes szerszámot.

A mellékelt videó és képsorozatok segítségével, most már bárki egyszerűen tud horgászatához a saját igényeinek megfelelő, friss és bizonyítottan fogós, horgos pelletet készíteni. Ez a két nagyszerű termék segítséget nyújt a kísérletező kedvű horgászok egyéni ötleteinek megvalósításában is. A pelletpor három ízesített (méz, eper, hal) és egy natur változatban kapható. A  pelletnyomó készülék pedig három különböző méretben készül (7, 9, és 11mm).

A pelletkészítés mozzanatai lépésről lépésre

Nagyítás

Íme a Maros Mix EA Pelletpor, ez az alapja az egésznek


Nagyítás

Öntsük a pelletport egy műanyag edénybe…


Nagyítás

  … és üssünk a tetejére egy darab tojást


Nagyítás

Egy doboz Maros Mix pelletpor,
egy tojás hozzáadásával lesz tökéletes állagú


Nagyítás

A minimális olaj elősegíti, hogy a pelletek véletlenül
se ragadjanak bele a nyomókészülékbe


Nagyítás

Habár a pelletpor tartalmaz aromát is, nyugodtan
felturbózhatjuk egy kis Maros Mix Aktivátorral. Ennek
különlegessége, hogy jól bírja a hőkezelést.


Nagyítás

… egy konyhai robotgéppel keverjük össze a tésztát


Nagyítás

Következő lépésként, tegyük bele a fából készült
sablonba a már elkészült, nyers masszát…


Nagyítás

…majd lentről felfelé haladva…


Nagyítás

… a pelletnyomó segítségével, szaggassuk ki a
pelleteket


Nagyítás

Erdei Attila ezúttal bebizonyította nekünk, hogy
mindössze 10 perc alatt lehet rendkívül fogós,
átfúrt pelletet készíteni házilag


Nagyítás

A mellékelt videón pedig lépésről-lépésre
bemutatja nekünk, hogyan kell elkészíteni

Írta: Egedi Róbert
Fotók: Pintér Tamás
Videó: Antalóczy Tibor
 


Hozzászólások száma: 24
1. - tamgyr 2010.03.01. 16:55
Sziasztok!

Tetszik a termék, ki fogom próbálni. Lehet, csak én vagyok béna, de a video hol található?

Köszi
2. - Egedi Róbert 2010.03.01. 17:01
Szia!

A videó még nem került fel. Kis türelmet kérünk, de technikai problémák adódtak.

Egedi Róbert
3. - xaba 2010.03.03. 14:05
szia!
Ez a termék és a kiegészítők a most megrendezendő Horgászsport Szakkiállítás és Vásár idején megvásárolható lesz?(vagy legalább megtekinthető,kipróbálható)
köszönöm
üdv:Csaba
4. - Egedi Róbert 2010.03.03. 15:25
Szia!

Természetesen igen, megvásárolható lesz a HIT csarnokban...

Egedi Róbert
5. - Fufu 2010.03.06. 10:06
Sziasztok!

Én már sikeresen megvásároltam a terméket.Most már csak a gyártás van hátra.Nekem speciál, a szamócás aroma jött be.A vásáron
mutatta be,gyártás közben Attila.Ott a mézest gyártotta.Nagyon finom és kellemes illat terjedt és rajtam kívül még sok ember meg is jegyezte hogy milyen jó illata van,már a mikrózás közben is.Remélem eredményes is leszz. Az aroma főzhető is,ami további lehetőségeket kínál pl.szemes magvak ízesítésére is. Végre, nem csak a bolylisok élvezhetík agyártást. Sok sikert kívánok a termékhez.
Tesztelés után én is jelentkezem.
6. - carpee27 2010.03.07. 10:15
Sziasztok!
Fufut kérdezném:mit kostál egy ilyen készülék?Ha reális áron adják,akkor énis beruházok egy ilyen kézi-készülékbe.Régebben énis sokat agyaltam már házi pelletnyomón,de ez megis ragadt az elméleti síkon.
Köszi előre is a választ!!!
7. - adamkam 2010.03.07. 13:57
Azt szeretném kérdezni, hogy voltam a kiállításon és nagyon megtetszett sajnos nem vettem meg hol tudnám megvásárolni a neten?
Köszönöm előre is a választ!
8. - Fufu 2010.03.07. 14:08
Szia!
A termék ára 3.840.-ft.Nem valami olcsó,de úgy gondolom csak egyszer veszed meg és biztos sokáig használod majd.
A csomag tartalmazza a következőket:
-1 db pelletnyomót
-1 db gyúródeszkát (aminek, három oldala meg van magasítva és a pelletnyomó magasságához van igazítva.
-1 db feket-fehér használati leírást
Jópár aromát beszereztem már hozzá.Alig várom hogy az Ipolyon kipróbáljam.Sajnos még magas a vízállás.Készítettem fotókat,eléggé fent van a víz.
Natúr pelletport vettem,így több lehetőséged van aromázni.
Nekem az Ipolyon a Sajtos aroma nagyon bejött. Úgyhogy ezt biztosan ki fogom próbálni pellethez is.
Valószinű hogy a víz még hideg lessz,erőteljes aromákat használok majd.Valószínű,ánizst is ki fogok próbálni. A termékhez még annyit,örülök hogy megvettem és használni is fogom.Neked mit ér meg, az a te döntésed.
9. - Fufu 2010.03.07. 15:38
Még annyit a pelletgyártáshoz hogy a doboz tartalma (por)kb. 100 db feletti gyártáshoz elég.Pecatársam szerint 180 db.A vásáron Attila említette a db számot,de én pontossan nem emlékszem rá.Ez gondolom attól is függ hogy hányszor gyúrod újra a maradékot,amit a nyomó mellett összegyüjtessz.
10. - tamgyr 2010.03.07. 16:56
Sziasztok!

A következő kérdésekre szeretnék válaszokat kapni:
1. A cikkben az szerepel, hogy a friss csali a legjobb, tehát gondolom a horgászatot megelőző este célszerű a pelleteket elkészíteni. Azonban ha nem használom fel a teljes mennyiséget, mennyi ideig őrzi meg a minőségét?
2. A pelletkészítőből 3 méret van, de nekem csak 1-re van keretem, egyenlőre. MElyik méretet érdemes megvenni szerintetek?

Egyenlőre ennyi, sztem a jövő héten meg is rendelek egyet.
11. - adamkam 2010.03.07. 20:26
Tud valaki segíteni hol vehetem meg?
Kérlek segítsetek!
12. - Egedi Róbert 2010.03.08. 12:43
Sziasztok!

Az EA pelletnyomót és pelletporokat olyan horgászboltokban tudjátok megvásárolni, illetve megrendelni, ahol árulnak egyéb Maros Mix termékeket.
Még egy fontos dolog! A korábban ígért videó is felkerül a mai napon az oldalra...

Üdv. Egedi Róbert
13. - Egedi Róbert 2010.03.08. 12:48
Szia tamgyr!

A pelleteket sokáig eltárolhatod, ha teljesen kiszárítod, ha azonban nedvesen visszazárod a dobozába, akkor értelemszerűen megpenészedik. A méretről pedig annyit, hogy én a 9 mm-es változat beszerzését javasolnám kezdésnek...

Üdv. Robi
14. - tamgyr 2010.03.09. 18:23
Már nagyon várom a videót, meg még szerintem sokan mások is :-)

Remélem mielőbb sikerül ezt a technikai problémát leküzdeni...
15. - adamkam 2010.03.12. 15:17
Nagyon jó Én meg is rendelem!

Köszönöm szépen!
16. - deakiferenc 2010.06.02. 09:26
Szia Robi! Vettem én is egy 11mm-es pellet nyomót nagyon jól és könnyen lehet vele pelletet késziteni. A video megnézése után vettem én is pellet port,( epres és mézest) aromákat és meg csináltam. De annyit változtattam, hogy két színű pelletet készítettem. Alura teritettem a mézest a forma feléig, rá az epreset nagyon jól sikerült. A Préri tavon ki is probáltam,és 14db pontyot sikerült fognom. Alegkissebb 2-kg, a lenagyobb7,05-kg volt. Az etetőanyagom Marosmix XXL ponty 2kg a saját pelletből 2 maréknyi,és 50-50ml mézes és epres folyékony aroma. Ezt a horgászat előtti este kevertem be. Nagyon jó peca volt. Sziasztok!!!!!!
17. - Egedi Róbert 2010.06.02. 11:53
Szia Feri!

Örülök nagyon, és tetszik az ötleted, hogy két színű pelletet csináltál! További sok sikert és kísérletezgetést kívánok!

Üdv. Robi
18. - deakiferenc 2010.06.08. 18:44
Szia Robi! Ismét kisérleteztem egy kicsit. A mézes pellet alaphoz tettem még 25-ml halolajatés a pelletes doboz feléig parafa reszeléket. Igy kaptam egy kicsit büdös de mégis édes pelletet ami nem lebeg, de mégis ki van balanszirozva. Ez a pellet atöbbitől sokkak hamarabb lebeg fel, és veszik észre amellette eluszó halak. Még nem volt alkalmam élesben kiprobálni, de az othoni akváriumos tesszt ezt bizonyitotta. Üdvözlettel Feri!
19. - cumis 2011.04.08. 22:36
Szia!Éni kísérleteztem csináltam eperhal variációt az epreshez adtam eper aromát a halashoz halolajat persze csináltam mind a kettőből külön külön is!Harsányban az epressel fogtam egy 7.50kg.Az eperhallal egy 9.28kg. Ez volt az első próbám szerintem még fogok vele kísérletezni!Üdv:Laci!
20. - s0mEE 2011.08.30. 15:36
Sziasztok.
1. kérdésem lenne.
ha evszek egy nyomót ahoz jár a tálca is?
ha nem akkor hol tudok ilyet venni?
előre is köszönöm!
21. - Egedi Róbert 2011.08.30. 21:12
Hali!

A pelletnyomóhoz jár a tálca is, nem kell külön beszerezned.

Üdv. Robi
22. - s0mEE 2011.10.03. 14:08
Még 2 kérdésem lenne....
ha a pelletet nem kiszárítjuk hanem lefagyasztjuk mint a bojlit akkor mi történik?
És ha kiszárítottam és rá 1 évre előveszem mit csináljak??? hogy nedvesítsem meg hogy bevetésre késsz legyen???
előre is köszönöm!
Üdv.
23. - Krisz30 2012.02.19. 13:07
sziasztok
1 kérdés: ha nem használok aktivátort hanem csak por aromát a végén s majd a parton csalizás közben dippelem be az esetleg ez is eredményes lehet ? köszi
24. - Egedi Róbert 2012.02.19. 14:01
Hello!

Nekem az a tapasztalatom, hogy a pelletporból készült csali azért működik jól, mert balanszírozva van és nem azért, mert az aromát közben vagy a végén teszed bele. Szerintem eredményes lehet az a módszer is, ha csalizás közben dip-eled meg a pelletet.

Üdv. Robi
Felhasználónév:


Jelszó:

Csak regisztrált tagok írhatnak hozzászólást! Ha ön már regisztrálva van, akkor jelentkezzen be, ha még nincs regisztrálva akkor kattintson a Regisztrációra.