Arató Soma
Feeder Magyar Bajnok

 

 

Arató Soma vagyok, 1999-ben születtem, kicsi korom óta nagy szerepet tölt be az életemben a természet, és az állatok megismerése. Először talán háromévesen fogtam horgászbotot a kezembe, amennyiben a mogyoróbokorról levágott vessző annak tekinthető. A mogyoróvesszőre kötött zsebpecás készséggel riogattam a közeli tavacska kárászait, igazi szenzációként éltem meg, amikor egy-egy törpeharcsát is sikerült fogni. Ezután közel 10 év kihagyás következett, mielőtt Édesanyámmal egy hirtelen ötlettől vezérelve lementünk egy horgásztóra. Aznap ő fogott két pontyot, én meg kapás nélkül megúsztam, mégis éreztem, hogy ez egy olyan dolog, amit szeretek csinálni. A következő, 2013-as év rengeteg horgászattal telt, és megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy szívesen kipróbálnám magam egy horgászversenyen is. A győri országos bajnokságon rögtön a mély vízben találtam magam. Az első két edzésnap alig fogtam halat, ráadásul technikai tudásom sem adott okot a magabiztosságra. A versenynapokra egy nagyon leegyszerűsített törpézés mellett tettem le a voksom, a kölcsön rakóst a botzsákban hagyva, mindössze két spiccbot váltogatásával hatalmas meglepetésemre sikerült megnyernem életem első ob-ját. Innentől nem volt megállás, egymás után jöttek a versenyek, persze a hihetetlen kezdés után jóval szerényebb eredményekkel. Ekkor kerültem a Maros Mix csapatához, ami remek lehetőség volt számomra a fejlődésre. Erdei Attilától különösen sokat tanultam arról, hogyan váljak egyre jobb horgásszá.

 

Tagja voltam a magyar válogatottnak a 2015-ös, a 2016-os és a 2018-as U20 világbajnokságokon is, ami hatalmas motivációt jelentett számomra. Ifi országos bajnokságokon 2015-ben, és 2019-ben bronzérmet sikerült szereznem.

2014-ben, 15 évesen kezdtem el az úszós versenyekkel párhuzamosan a feeder versenyzést is a felnőttek között.

Nagyon hasznos volt számomra, és az is mind a mai napig, hogy testközelből figyelhetem a világ egyik legjobb válogatottjának tagjait. Rengeteget tudok tanulni minden versenyen, talán ezért ez a legkedvesebb szakágam. Az első igazán komoly eredményemet a 2017-es sukorói feeder ob-n értem el, ahol 3 nap alatt 4 szerzett ponttal a második helyet sikerült megszereznem, a dobogón két csapattársammal osztozva. Ezt követte következő évben a Maros Mix kupa, ahol az 5. helyen sikerült végeznem, majd a feeder ob elődöntő, ahol Vidó Feri mögött 2. lettem. Ezeket a kiváló maty-éri eredményeket a Serie Walter Panettone, és a Maros őrölt ttx keverékének köszönhettem, azóta is ez a kedvenc pontyos etetőanyagom.

 

Eddigi legnagyobb eredményeimet a 2019-es év hozta meg. Május végén a Maros Mix Feeder Team csapatával sikerült megnyernünk az első method feeder klubcsapat ob-t, mindössze 21 pontot szerezve a három nap alatt. Ezt követte Desedán az egyéni feeder ob elődöntője, ahonnan a negyedik helyen tudtam továbbjutni a látóképi döntőbe. A döntő edzésnapjain nem sikerült közel kerülnöm a megoldáshoz, az első fordulóban 5 pontot tettem hozzá a korábban megszerzettekhez. Másnap egy teljesen újragondolt taktikával ültem le, sokkal több kockázatot vállalva a siker érdekében. Ez végül annyira jól bejött, hogy egymás után háromszor meg tudtam nyerni a szektoromat, és az így összegyűjtött 14 pont végül elégnek bizonyult a 2019-es feeder ob megnyeréséhez. A ranglista alapján tagja lehetek a 2020-as feeder válogatott utazó keretének, ami hatalmas megtiszteltetés a számomra. Emellett a szolnoki U25-ös világbajnokságon is képviselhetem a hazámat, azt hiszem ennél többet senki nem kívánhat egy évre. Mindent meg fogok tenni a jó szereplésért, és a folyamatos fejlődésért a továbbiakban. Bízom benne, hogy amit eddig kaptam a horgászatról, abból vissza is tudok majd adni valamit.


Arató Soma
Arató Soma
Arató Soma