XII. FEEDER OB KÖZÉPDÖNTŐ - ERDEI ATTILA RIPORT

XII. FEEDER OB KÖZÉPDÖNTŐ - ERDEI ATTILA RIPORT

Idén július utolsó hétvégéjére esett a feeder országos bajnokság középdöntője. Itt  jelenleg az egyenes ágból és az elődöntőkből továbbjutott 80 fős versenyzői tábor feleződik. Azaz, a legjobb 40 feederes  küzdhet a döntőben a bajnoki címért.  Hihetetlen, hogy már tizenegy bajnokság mögöttünk van, tizenegy név sorakozik a vándorkupán s bizony ebből háromszor Erdei Attila nevét olvashatjuk. Amint az már ismeretes  a Desedán megrendezett középdöntőt hibátlan horgászattal Attila nyerte. A négy fordulós versenyen minden fordulóban megnyerte szektorát. Második helyre Szabó Bence (5p) a harmadikra Bakó Peti (6p) érkezett meg. Az idei évben Attilának zsinórban ez a 13. szektorgyőzelme volt. Ahogyan arról az előző riport végén szó esett, most is megkerestem Attilát s kicsit megfaggattam, hogyan is sikerült ez a nem mindennapi eredményt elérni. Kicsit meglepődtem volna, ha nem a vízparton érem el, de ismerjük már Attilát, nincs megállás, készülni kell a következő megmérettetésre. 

XII. FEEDER OB KÖZÉPDÖNTŐ EREDMÉNY


 

avatar
Vaskó Gergely
A Deseda adott otthont az idei OB elődöntőnek. Megelőzte valamilyen tapasztalatszerzés a versenyt? Mik és milyenek voltak a fő célhalak?

 

avatar
Erdei Attila
Nem volt időm, érkezésem lejutni előzetesen, sem az Energos versenyre sem a tréningre, így aztán az elbeszélések alapján hagyatkoztam arra, hogy első sorban dévérre kell horgászni, de a pályán szép kárászok, pontyok is horogra akadhatnak. Viszonylag darabos halakra horgásztunk, voltak persze apró, 5-10-15 dkg-os keszegek, de amire Isten igazából törekedtünk, hogy megfogjuk az 50-60 dkg-os dévéreket. Kárászból nem volt ritka a 70-80 dkg-os, kilogrammos példány. Illetve pontyból viszonylag kisebbek, 50-60 dkg-tól talán 2 kg-ig.

 

avatar
Vaskó Gergely
Mi volt az, ami szerinted nehezítette a horgászatot?

 

avatar
Erdei Attila
Rengeteg küsz volt a pályán, s főleg a szúnyoggal való horgászatnál volt ez gond, mert az etetőszúnyogra borzasztó mód gerjedt a sneci és a horgon felkínált szúnyogot sem volt egyszerű lejutatni a fenékre. Sajnos volt, hogy víztetőn is elkapkodta a horgot, de volt, hogy a fenékre is lement érte.

 

avatar
Vaskó Gergely
Milyen távokat próbáltál az edzésen s ezekből melyekre horgásztatok a verseny alatt?

 

avatar
Erdei Attila
Alapvetően kettő táv volt az, amire készültünk. A korábbi versenyek alapján ez az 50-60 méter körüli táv, ami a hosszú előkés keszeghorgászatban nem nevezhető éppen egy közeli távolságnak. Illetve a régi desedai emlékek alapján, a 25-30 méteres távot sem lehetett elfelejteni s ahogy haladtunk előre az edzés és forduló napok során, ezek a rövid távok úgy kezdtek felértékelődni, mert egyre több hal volt kint az etetéseknek köszönhetően.

 

avatar
Vaskó Gergely
Milyen botokkal horgásztál ezeken a távokon?

 

avatar
Erdei Attila
Kétféle cuccot használtam hozzá, 3,90-es botokkal horgásztam a benti 55-60 méter körüli távon, illetve a rövidebbre a 330-as EA Trinity Light-tal.

 

avatar
Vaskó Gergely
A kosarak ehhez mérten különböztek? Több felvételen el lehet csípni egy különleges kosarat, ami különbözött a jól megszokott EA kosaraktól, miért került erre a választás?

 

avatar
Erdei Attila
A nagy távok horgászatánál nagy jelentősége volt a window kosaraknak, abból a szempontból, hogy nem volt szükség sok kajára, azt inkább az alapozásnál kellett bevinni, vagy az időnkénti ráetetésnél. A horgászathoz, a halfogáshoz ezeket a window kosarakat használtuk, amelyekből a 40-45 grammos volt a megfelelő méret, hogy ezt a távolságot meglehessen horgászni. Egy hatalmas előnye volt ezeknek a kosaraknak a többivel szemben, hogy borzasztó pontosan lehetett dobni vele nagy távokat is. A rövidebb 25-30 méteres távon a saját kosaraimat használtam, abból is a kisebbik űrméretűből a 20 grammosat.

 

avatar
Vaskó Gergely
Előke méret kapcsán volt, hogy el kellett térni a standard 50-60 cm-es mérettől?

 

avatar
Erdei Attila
Voltak időszakok, főleg a benti horgászatnál, amikor 60-70 cm-es előke jobbnak tűnt, a rövidebb táv horgászatához viszont jobb volt az 50-55 cm-es előke, hamarabb le lehetett reagálni a kapásokat. Mondjuk ehhez a dobon lévő 10-es fonott főzsinórra is szükség volt.

 

avatar
Vaskó Gergely
Mennyire volt pörgös peca, mert azt láttuk, hogy a halak méretesek voltak, de bele „ültél” egy-egy dobásba a pontyért vagy azért kellett egy ütemet tartani?

 

avatar
Erdei Attila
A pontyok többnyire keszegezés közben megfogott pontyok voltak, a keszegezéshez se használtam túl finom előkéket, 10-11-12-es előkékkel keszegeztünk. Horogméretben pedig a 12-14-16-os méretek működtek jól. Egyértelmű volt, hogy aki eredményesen horgászott, az nem ült be pontyozni. Engem is tépett meg néhány ponty, meg ezzel sokan voltunk így, de azért el-elcsíptem belőle.

 

avatar
Vaskó Gergely
Attila, négy szektor egyessel sikerült nyerni, ez zsinórbana 13. szektorgyőzelmed! Egy ilyen versenyen, ahol nem mondható teljesen egyenletesnek a pálya, ahol betört egy hidegfront, volt bőven időjárás-változás, mennyire tudtad fordulóról fordulóra lereagálni a változókat?

 

avatar
Erdei Attila
Voltak fordulók - négyből három - amikor csak és kizárólag fenéken felkínált csalival tudtam megfogni a halakat. Viszont volt egy, amikor kellettek a hosszabb előkék, mert a beülő csalival lehetett halat fogni, ezt a légnyomás-változás hozhatta magával, ez is egyfajta változás volt, amit észre kellett venni. Távokat kellet mindig a szektorokhoz igazítani, a tréningeken megszerzett információk alapján, meglehetett határozni melyik szektorban milyen távot érdemes horgászni, s ehhez megfeleleő kellett alkalmazkodni. A rendkívül pontos ddobásokat kiemelném, nagyon fontos volt az eredményesség szempontjából. Az, hogy fordulók közben mikor váltottál egyik távról a másikra vagy oda-vissza, illetve mit töltöttél a kosárba, mit tettél a horogra, nos ezekre nagyon oda kellett figyelni s ha az apróbb visszajelzésekből nem tudott az ember megfelelő következtetést levonni akkor az baj volt. Ha jó döntéseket hoztál, akkor gyakorlatilag szinte az 5 óra hosszát halfogással tudtad tölteni. Hál’ Istennek a horgászatomra inkább ez utóbbi volt jellemző, tehát olyan nagy lyukak nem voltak.

 

avatar
Vaskó Gergely
Nem esett szó még etetőanyagokról, csalikról. Egyik másik taktika más-más csalit kaját kívánt meg?

 

avatar
Erdei Attila
Kétféle kaja is volt, az edzések alapján ezt a tapasztalatot szűrtük le. Voltak olyan napok, amikor egy picit sötétebb árnyalatú natúr, inkább halas jellegű kaja működött jobban, emellett volt egy másik tapasztalat - főleg ez a rövid távon - amikor TTX alapra, darált csemegekukoricával, édesítővel kevert aromás kaja működött jobban. Ez hozta a dévért, de erre hamarabb megjelent a ponty és kárász az etetésen. Csalikról, a csemegekukorica nem maradhat ki, nagy menyiségben nem vol rá szükség, ilyen 1-2 doboz fordulónként. Etetésre báb, vizes csonti, szúnyog, s ami pláne fontos volt a jó dévérekhez az a giliszta volt. Csaliként is nagyon jó volt abban az esetben, ha nagyon ellepte az etetést a sneci vagy az apró hal. Ezzel lehetett szelektálni a jobbakat. A szúnyoglárvából mellettem volt a 0,5 l etető és a kis limit adag tűző. Én általában 2-4 dl-t elhorgásztam a fél literből, de nagyon vigyázni kellett a sneci miatt, hogy mikor és hogyan alkalmazzam.

 

avatar
Vaskó Gergely
A szavaidból kivehető, hogy nem egyedül készültél a versenyre. Együtt gondolkodtak a Maros-WalterLand Feeder Team tagjai?

 

avatar
Erdei Attila
Az eredményesség is azt mutatja, hogy érdemes csapatban dolgozni, még egyéni versenyen is. Peti harmadik, Feca ötödik, Tamás hatodik, Matyi huszonkettedik lett. Egy szálláson tudtunk lenni s esténként az előkekötés vagy a vacsora közben megbeszéltük az aznap történt dolgokat s abból így könyebben le tudtuk vonni a megfelelő következtetéseket. Szerintem ez mindenkinek a hasznára vált, attól függetlenül, hogy ez egyéni verseny volt. Az, hogy így csapatban tudtunk dolgozni, hogy a megszerzett tapasztalatokat mindenki bedobálta a közösbe, ebből mindenki profitálni tudott szerintem. Egyéniben is csapatban, ez elmondható, ha valaki a versenyzésre adja a fejét, egyedül sokkal nehezebb haladni előre ezen a pályán. Több szem többet lát, s fontosan ezek az elcsípett infomációk.

 

avatar
Vaskó Gergely
Folytatás a döntőn, Látóképi-víztározó?

 

avatar
Erdei Attila
Igen, szeptember közepén lesz, nincs olyan távol már. Már az idén egy jót horgásztam ott, mert az adott otthont a masters feeder egyéni bajnokság három fordulójának. Tehát az tapasztalatnak már kiindulás. Egyébként szintn egy nagyon jó dévéres pálya, de van kárász és ponty is. Jellegében hasonló a Desedához, azzal a kivétellel, hogy ott annyira talán nincs baj a snecivel. Bátrabban lehet szúnyoggal horgászni.

 

avatar
Vaskó Gergely
Jelenleg vezeted az OB-t, mit jósolsz, szoros marad az eleje Látóképen is? A döntöig hogyan alakul a programod?

 

avatar
Erdei Attila
Szoros az eleje, nekem van 4 ponton, Bencének 5 pont, Petinek 6 pont, közel vannak, az első 10 hely szoros s szoros is marad, nincs elbizakodottság, munka van, nap mint nap megyek és dobálok, pontosítom a horgászatomat, van mit tenni.
A héten most pihentem, aztán jövő héten a feeder klubcsapat bajnokság lesz a Kunsági-főcsatornán. Úgyhogy van program. Ilyen 1-2 hétre előre követem az eseményeket. Két VB még hátra van, a Masters Feeder VB Spanyolországban, illetve a Feeder VB, ami Kijevben lett volna, de az ismert okok miatt Belgium vállalta át a VB megrendezésének jogát. Viszont ők csak októberben tudtak időpontot biztosítani erre. Tehát a spanyol VB szeptember vége, október első 1-2 napja, rá egy hétre az egyéni úszós bajnokság döntője, rá egy hétre Belgium Feeder VB....kicsit sűrű.

 

avatar
Vaskó Gergely
Attila, erőt kitartást kívánok a továbbiakra s persze jó helyeket és sok sikert. Köszönöm, hogy ismét képet kaphattunk a versenyről.

 

avatar
Erdei Attila
Köszönöm Szépen!

Fotók: Magyar Országos Horgász Szövetség