ERDEI ATTILA MASTERS MAGYAR BAJNOK

ERDEI ATTILA MASTERS MAGYAR BAJNOK

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a Masters (55-65) Országos Bajnokság 4-5-6. fordulója a Gyomendrőd melletti Fűzfás-zugi holtágon. A Maty-éren megrendezett első három fordulót Attila hibátlan horgászattal, 3 db szektor győzelemmel zárta, így a bajnoki cím esélyeseként vágott neki az utolsó etapoknak. Erről s az emúlt időszak meghatározó versenyeiről, a következő időszak kihívásairól beszélgetek Attilával. 

avatar
Vaskó Gergely
Az elmúlt időszak szorgos munkával telt, jó pár meghatározó versenyen vagyunk túl, amelyeken sikerült szép eredményeket elérned. Mesélj nekünk Attila az elmúlt pár hónap történéseiről!

 

avatar
Erdei Attila
Amivel kezdeném, az a Masters Feeder Egyéni Bajnokság volt, a Látóképi-víztározón rendezte meg az Országos Szövetség. Erre sikerült jól felkészülni, egy keszeges, pontyos pályáról beszélünk, de meghatározó a dévérkeszeg volt. Mindhárom fordulón sikerült egy szektor egyest horgászni, a felépített taktikával meg tudtam védeni a tavalyi masters egyéni bajnoki cimemet.

Ezután következő a sorrendben, s amit említenék, az a Masters Úszós Világbajnokság, amit ebben az évben Szegeden rendeztek a Maty-éren. Itt különböző kategóriákban zajlott a verseny: MLS, Masters és Veterán. Én a Masters kategóriában indultam, az 55-65 közötti korosztályba tartozom. Nagyon komoly verseny volt, látszott, hogy azok között a csapatok közt voltak nagyo jó versenyzők, akik rendszeresen látogatták a Maty-éri pályát, így jók voltak a szerbek, bolgárok, s természetesen a hazai csapatok is jól szerepeltek.

A masters kategóriában sajnos lemaradtunk, az 5. helyen végzett a csapatunk, viszont egy szektor kettes és egy szektor hármas eredménnyel, harmadik helyen sikerült egyéniben felférni a dobogóra.

A következő nagy falat, ami ez után következett az a Masters Úszós Egyéni Bajnokság második három forulója volt. Az első három fordulót még a Maty-éren rendezték meg. Ott három szektor egyes eredménnyel, 22-34-36 kg-os fogásokkal sikerült megnyerni a fordulókat. Így jó esélyekkel tudtam indulni a Masters egyéni döntőjének, a második 3 fordulójának. Ez a verseny Gyomaendrőd mellett, a Fűzfás-zugi holtágon volt, ami szintén egy keszeges kárászos, balinos pálya. A jelenlegi ukrajnai helyzet miatt bizonytalan volt a szúnyog beszerzése, úgy döntött a versenysport szakbizottság, hogy ezen a versenyen, a bizonytalan beszerzés miatt a szunyoglárva nem használható. Ezzel felértékelődött az élő csalik közül a pinkinek, a bábnak, a csontinak, illetve a gilisztának a szerepe s ezekkel kellett megoldni ezt a versenyt.

 

avatar
Vaskó Gergely
A technika terén tudjuk, hogy rakósbotos horgászatról volt szó, de milyen taktikát sikerült az edzések alatt összeállítani?

 

avatar
Erdei Attila
Alapvetően kétféle taktikával lehetett eredményesen szerepelni. Az egyik egy nagyon finom szerelékkel, 50-70-80 centis eresztékkel, vízközt, lőtt csontin történő horgászat volt. Ezzel első sorban a balinok voltak megcélozva, de a balinok közé szép dévérek, ilyen 20 dekától akár 60-70 dekásig felcsalhatók voltak. Amennyiben ez a taktika nem működött, mint péládul a második nap, amikor egy óra felszíni horgászat után még csak négy halam volt - ezzel is vezettem akkor - érdemes volt lepróbálni fenékre, a verseny elején létrehozott etetésre. Ezt a verseny ideje alatt gondosan kellett ápolni, folyamatos kupakos etetéssel s azon kellett megpróbálni megfogni a dévéreket, kárászokat és pontyokat. A második fordulóban volt ez egy eredményes taktika. Így az első óra négy hala után fenékről tudtam fogni 2 kilós pontyot, 60-70 dekás pontyokat, szép dévéreket, néhány kárászt. Hál’ Isten ez így jól működött. Lényeg a lényeg, hogy mind a három fordulóban sikerült jól eltalálni az éppen működő taktikát, így a szegedi 3 db szektor egyes mellé, itt is sikerült 3 db szektor egyest oda tenni. Hat foruduló után 6 ponttal tudtam megszerezni a Masters Egyéni Bajnoki címet.

 

avatar
Vaskó Gergely
A hétvége mögöttünk, amikor ezt az anyagot készítjük, hétfő van, gondolom egy kiadós pihenés után most további versenykre készülsz.

 

avatar
Erdei Attila
Most éppen a Tisza partján vagyok, egy 40 grammos kosarat dobálok 50 méteres távolságba, a jövő héten Kaposváron, a Deseda-tározón kerül megrendezésre a Feeder OB középdöntője, s hát erre felkészülésként dobálgatok. A cél, hogy a 80 fős középdöntőből továbbjussak a 40 fős döntőbe, ami a Látóképi-víztározón lesz.

Ez a hét ezzel fog telni. Közben szerdán egy gyerektáborba kaptam meghívást, ahol horgász technikákat, szerelékeket, etetőanyag-keverést próbálok bemutatni nem is egyedül, Csala Tibi barátommal megyek. Illetve szombaton lesz egy részben szomorú dolog. A Fialka Gyurikának az emlékversenye. Ez a szolnoki Alcsi-szigeti holtágon lesz megrendezve, meghívást kaptam s nem volt kérdés, hogy megyek. Anno a Gyurikának voltam szövetségi kapitánya, világversenyeken voltunk együtt, jó kapcsolatot ápoltam Vele és a családdal is.

A hétvége után, hétfőn reggel fogok elindulni a Desedára s kezdem meg a tréningeket. Bízom a jó eredményben.

 

avatar
Vaskó Gergely
Kikkel osztottad meg a sikert, több Marosos versenyző is sikkerel vett részt a hétvégi bajnokságon?

 

avatar
Erdei Attila
Igen, Varga Józsi második lett a veterán kategóriában, az Ambrus Tibivel pedig egymás mellett álltunk a dobogón,Tibinek sikerült másodikként végezni a második 3 forduló végén, így összetettben nagyon szép eredmény, egy bronzérem jött össze. S persze így a VB csapat tagja is lesz.

 

avatar
Vaskó Gergely
Fantasztikus eredmény a 6 forduló, 6 szektor egyes ereménye, ezzel kapcsolatban az utolsó három forduló kapcsán etetőanyag-keverék, végszerelék tekintetében mit tudsz elárulni?

 

avatar
Erdei Attila
Saját kajával horgásztam, Maros Roppantott TTX volt az etetőanyag alapja, ehhez került kevés EA Special Black, kevés Maros Belga Morzsa, illetve az édes kukorica aktivátort használtam a keverék elkészítéséhez.

 

avatar
Vaskó Gergely
Említetted a felszíni balinos horgászatot, erről szerelék szintjén mit tudhatunk meg, hogyan kell ezt elképzelni? Milyen úszó, mekkora ereszték és horog volt szükséges?

 

avatar
Erdei Attila
Viszonylag finom szerelék működött jól, úszó méretben a 0,3 - 0,5 - 0,75, ahogyan a szél és az áramlat kívánta. A főzsinórom az 0,14-es volt, az előke méret 0,08-os, 0,09-es, 0,10-es méret között változott attól függően, hogy mennyi hal volt éppen az etetésen, mennyire finoman ettek. A horog méret ennek megfelelően 14-16-18 és volt. Ennél kisebb horog is volt kötve, 20-as, amire főként a fenti horgászat alkalmával volt szükség. Ezzel a finom cuccal ilyen 30-40 dekás balinokat lehetett fogni.

A balinnál az úszó méret is extrém, ilyen 0,1 és 0,08 gramm volt. Ez ilyen 1db vagy 2db tizes söréttel volt kisúlyozva. A 20-as horgon egy szem csonti volt, vékonyan tűzve. A lényeg az volt, hogy a lőtt csontival együtt süllyedjen a horog és csali is, s ahogy ezt szedte össze a balin, volt esélyem elcsípni őket. Eleve 30 centis eresztékre volt szükség, de jellemzően 60-80 centis eresztékkel horgásztam. A horog eddig süllyedt be. Ha nem volt kapás az úszó beállt, akkor újra kellett ejteni a szereléket s közben szorgosan lóni a csontit. Elég melós peca volt, fárasztó.

 

avatar
Vaskó Gergely
Nem egy szokványos horgászat volt, az biztos. Attila, nagyon szépen köszönjük, hogy mindezt megosztottad az oldal olvasóival. Szívból gratulálok a sikerhez s kívánok a verseny idény még hátra lévő részére is hasonlókat!

 

avatar
Erdei Attila
Nagyon szépen köszönöm, igyekszem majd s hát a feeder középdöntő után szerintem lesz újfent miről beszélgetni!

 

MASTERS ÉS VETERÁN OB 2022 EREDMÉNYEK


VI. MASTERS OB 2022
XX. VETERÁN OB 2022

A Master és Veterán OB-ról készült további képek érhetőek el a MOHOSZ Facebook oldalán.   Attila továbbra is követhető Facebookon és Instagramon. 

Fotók: Maros Team, MOHOSZ